Mít PDA (resp. libovolné zařízení s dotykovým displejem) bez fĂłlie je pro mě nemyslitelné. Člověk si koupí nové a poměrně drahé zařízení. Vezmete stylus, uděláte tah po displeji…a co čert nechtěl, díky nějakému smítku tam máte rýhu. Tolik peněz jste za to dali…a máte se dívat na nějaký škrábanec? Dobře, při zapnutém displeji většinou není vidět, ale stejně. Víte že tam je. Když po něm přejedete stylusem, tak je to znát. Brr!

Hlavně z tohoto důvodu jsem vzal zavděk fĂłlii dodávanou k Variu a nalepil si ji na displej, čímž se ovšem obraz naprosto otřesně zhoršil, ale měl jsem tam alespoň nějakou ochranu. Ty bublinky, to divné "zrnění" displeje, když jsem MDA natáčel v ruce… Ještě ten den jsem objednal v e-shopu Sunnysoftu pořádnou fĂłlii. Dříve jsem měl brando, byla to vlastně moje první fĂłlie na displeji. Na iPAQu 3970 jsem nikdy žádnou neměl. Na Compacta jsem si pořídil Brando z toho důvodu, který jsem popsal výše. Resp. měl jsem na výběr ze dvou fĂłlií – nějaká laciná za bratru 100 Kč, která je stejně pochybné kvality jako ta dodávaná se zařízením, anebo kvalitní Brando za 250 Kč. Vzhledem k tomu, že na fĂłlii se nemá šetřit, jsem bral Brando (lesklou). FĂłlie slibovala takové vlastnosti, jako dobrou omyvatelnost, skvělou průhlednost (99%) apod. Vydržela mi vlastně až do prodeje Compacta (čili nějaké 4 měsíce).

 
Stará nekvalitní fĂłlie…i za dva dny stejný počet bublin mezi displejem a fĂłlií.

Vzhledem k této dobré zkušenosti (tedy, nandavání fĂłlie mi zabralo asi hodinu a moře nervů…ono totiž nalepit folii nakřivo je snadné, ale poté co ji jehlou (!) odloupnete a omyjete tam stejně bude nějaký prach, takže to zkoušíte znovu a znovu…a přitom šmudláte citlivý displej svého nového drahého miláčka) jsem se rozhodl zachovat věrnost značce a objednat si novou fĂłlii značky Brando. V nabídce fĂłlii určených pro Vario (a tedy i Compacta, displeje mají stejné rozměry) byla ovšem pouze fĂłlie značky Adapt ve zhruba stejné cenové relaci. S poštovným mě vše vyšlo na 310 Kč (za blbou průhlednou malou kartičku…no budiž, fĂłlie je opravdu důležitá).

 

Dorazila pouhé dva dny po objednávce a mohl jsem ji tak použít místo té stávající nekvalitní. V balení jsem kromě samotné fĂłlie ke svému milému překvapení také objevil hadřík pro čištění displeje, vyrobený z měkkých vláken. Svému účelu slouží dobře a pokud nyní potřebuji očistit fĂłlii, používám právě tento hadřík. Dále je zde pevný kus plastu sloužící k vyhlazení bublin zpod fĂłlie, takže už nemusíte namáhat kreditní kartu. Nejedná se sice o nic světoborného, ale potěší to.

 

Starou fĂłlii jsem sundal osvědčeným způsobem za pomocí jehly (zde posloužil malý špíz na napichování masa), kdy špičkou jehly stávající fĂłlii nadzvednete u jednoho rohu a sloupnete. Je to jeden z frustrujících okamžiků, kdy se takto ostrým předmětem bezprostředně přiblížíte k displeji. Naštěstí jsem si takto ještě displej nepoškrábal ani jinak neznehodnotil, i když kolikrát zajisté moc nechybělo.

Po sundání fĂłlie byl display téměř dokonale čistý, pro jistotu jsem jej přeleštil hadříkem. ňekl jsem si, že si zahraju na fajnšmejkra a tak jsem se nestaral ani o to, abych fĂłlii lepil např. v koupelně, kde je více vlhkého vzduchu a méně poletujícího prachu a rovnou jsem začal odlepovat spodní ochranou vrstvu nové fĂłlie bez nějaké důkladné předchozí přípravy. Asi napotřetí se mi povedlo fĂłlii úspěšně nasměrovat tak, jak jsem potřeboval. Slepil jsem celou spodní krycí vrstvu a fĂłlii umístil na displej. Takže vše proběhlo napoprvé! No udělalo mi to velkou radost. FĂłlie seděla skvěle, nikde ani smítko. Byli zde akorát dvě bubliny. Jednu se mi povedlo vytlačit, tu druhou hodně eliminovat a sama do několika hodin zmizela. Display je mnohem lepší a vypadá skvěle. Celá akce se mi povedla jako na jednom videu, které jsem kdysi stáhnul a kde bylo prezentováno nalepování právě takovéto drahé fĂłlie.

 

Oproti tomu minulou fĂłlii jsem lepil snad hodinu a nakonec jsem ji nalepil tzv. vlhkou metodou. Jde o to, že si připravíte misku s vodou, do ní kápnete opravdu jenom jednu-dvě kapky Jaru či podobného prostředku určeného primárně na mytí na nádobí s odmašťovacím účinkem. FĂłlii vezmete do pinzety (důležité je pamatovat si, kde je lepivá strana, kterou umístíte na displej), promácháte jí v misce, vyndáte, protřepete abyste se zbavili co nejvíce vody a bylo tak bezpečné ji umístit na displej a umístíte. Vzhledem k tomu že je fĂłlie poměrně vlhká s ní lze ještě chvíli hýbat a dosáhnout tak co nejideálnějšího umístění na displeji zařízení.

FĂłliím zdar!