Jak už jsem se krátce zmínil v prvních zkušenostech, tak kvalita "fotek" z "fotoaparátu" Vária je děsná. Nebudu se k tomu podrobně rozepisovat – "fotky" jsem fotil na rozlišení jednoho megapixelu, dávám je sem bez jakékoliv úpravy – akorát jsem jich pár otočil. Nic víc, nic míň. Něco lze označit za ucházející (např. fotky psa), ale většinou je to bída s nouzí.

  

Objekty focené na blízko, jako právě telefon a karty jsou nevýrazné a rozmazané…to je tedy většina fotek, ale zde více než je obvyklé. Karty jsou foceny za přispění přisvětlovací diody, kterou lze permanentně zapnout kliknutím na ikonku přeškrtnutého blesku v aplikaci fotoaparátu. Po stisku spouště se intenzita ještě zvětší (tedy dioda bleskne) a snímek se uloží do nastavené paměti (hlavní paměť MDA nebo adresář na paměťové kartě). Tímto způsobem za šera nebo za tmy lze fotit objekty do vzdálenosti půl metru, což rozhodně není žádná výhra.

 

 

 Zde už bych fotky označil za použitelné a vzhledem ke kvalitě ostatních fotek i za povedené.

  

 Na blízko při průměrných světelných podmínkách (ani příliš světlo, ani šero) se poměrně daří udělat snímek, který je solidní. Se snímkem na dálku je to ale horší.

 

 Jako ukázku fotky při "extrémních světelných podmínkách" jsem použil snímek s množstvím sněhu, který zde doslova propaluje místa na fotce. Co mě ale zklamalo je mizerná kvalita fotky, když jsem si chtěl ofotit kus textu. Pokud si dobře vzpomínám, tak Compact na tom zde byl o něco lépe a text byl rozpoznatelný. Ĺ koda.

  

 Schválně jsem zkusil vzít dvě fotografie a o něco je zmenšit. Dovolím si prohlásit, že kvalita takto zmenšených fotek je plně dostačující pro nenáročné použití (těžko byste takovou fotku tiskli a dávali si ji do alba, taková kvalita to ROZHODNÄš není) a rozhodně vyhovuje jako malá dokumentace kupříkladu na web. Své využití tedy fotky nalézt mohou. Kvalita je taktéž dostačující pro MMS a e-maily.

    Prostředí aplikace fotoaparát

Samotná softwarová aplikace, která slouží pro obsluhu fotoaparátu je propracovaná a nabízí řadu pokročilých možností a zajímavých nastavení. Rozhodně se změnila k lepšímu od té, co byla obsažena v Compactu. (omlouvám se za snímky displeje, fotil jsem je fotoaparátem, propříště se polepším a budu je snímat programem na PDA, nyní mi to nevyšlo)

 

Aktivní aplikace fotoaparátu, zobrazuje několik údajů, jako je zoom, režim, čas, počet fotek které lze nafotit, použitý režim a rozlišení. D-padem lze přepínat mezi režimy fotoaparátu, kterých je hned několik – fotografie, video, Video MMS, Obrázek kontaktu, Motiv obrázku (lze někoho vyfotit do již předpřipraveného obrázku, jsou zde 4 motivy), sport a dávka.

 

Verze aplikace, výrobcem je přímo HTC.

 

 Základní nastavení aplikace.

 

Zde můžete doladit základní vlastnosti fotoaparátu. Bohužel toto nastavení nemá na kvalitu fotek takový vliv, jaký bych si představoval a jedná se pouze o jemné doladění.

 

 Asi jste si při prohlížení fotek říkali, zdali se dá vypnout vkládání data a času do fotky – ano, zde to jde 🙂 Lze rovněž zakázat zvuk, který přístroj vydá při focení a nastavit další parametry.

 

 Nastavení pro fotky, lze zde nastavit pouze pár méně podstatných věcí.

 Jsem rád že Vario obsahuje fotoaparát, občas se může hodit a rozhodně je to jedna z věcí, které potěší. Je velká škoda, že fotky jsou v nízké kvalitě i přes různá nastavení – jedná se nejspíš o chybu na straně snímací techniky. Přitom v ostatních telefonech lze nalézt kvalitnější snímače, před kterými je (stejně jako u kompaktu) pouze plastová čočka s nastaveným zaostřením na nekonečno. Tak, snad příště…