Mezi poměrně hojně používané funkce mezi pokročilými publikačními systémy patří i možnost psát články stylem WYSIWYG, tedy v okně, které co nejvíce připomíná propracovaný program pro práci s textem (např. Word) a lze tedy text jednoduše upravovat. Např. stačí označit kus textu, ťuknout na symbol ztučnění (nebo použít klávesovou zkratku ctrl+b) a text se před Vašimi zraky (tramtadadá) ztuční. Ba co víc, po publikaci bude článek vypadat stejně jak v editoru, tak i na stránce.

Těchto editorů existuje více a mám už delší dobu jednoho favorita, a tím je TinyMCE – relativně malý, šikovný, napsaný kompletně v Javascriptu a tím pádem funguje i pod Operou (používám Firefox, ale i tato kompatibilita potěší). Poté, co jsem se rozhodl, že pro publikování svých článků a myšlenek budu využívat systém WordPress, začal jsem se shánět po integraci TinyMCE do tohoto systému. Plugin již skutečně někdo vytvořil, ten někdo si říká Mudbomb a odvedl skvělou práci, ale nebyl bych to já, kdybych nechtěl více. Plugin vytvořený Mudbombem totiž obsahuje neaktuální verzi TinyMCE a navíc neumožňuje použít všechny funkce, které tento editor nabízí. Rozhodl jsem se tuto skutečnost změnit, do stávajícího pluginu jsem přidal poslední verzi TinyMCE (2.01), tu volám přes gzip skript, který zrychluje nahrávání celého editoru a do layoutu jsem nechal vsadit všechny fukce, které TinyMCE v základním balíčku obsahuje.

Editor pak vypadá takto:

 TinyMCE

Má to bohužel několik nevýhod. Doba nahrávání celého skriptu není kupodivu achillovou patou, zobrazení editoru je poměrně svižné. Horší je, že ne všechny funkce fungují podle mých představ a navíc editor někdy vytváří nevalidní kĂłd. Trochu hapruje kĂłdování textu a značku <!–more–>, která indikuje pokračování textu je nutno vkládat ručně do HTML kĂłdu. I přes tyto zjevné nedostatky zde výsledek svého počínání dávám ke stažení, aby si každý případný zájemce mohl TinyMCE ve svém plném rozsahu ozkoušet a rozhodnout se, zda ho bude používat.

Odkaz na soubor ke stažení (392 KB) 

Obsah archivu stačí rozbalit do adresáře wp-plugins a v administraci ho aktivovat na stránce s pluginy.