Shodou okolností jsem se dostal na trošku delší čas k iPAQu hw6510 (vyšší model 6515 má navíc wi-fi a fotoaparát). Tento komunikátor je zajímavý hned v několika směrech – kromě toho, že integruje telefonní část, má pod displejem klávesnici a obsahuje dva paměťové sloty (jedna menší paměťová karta se hodí na aplikace, druhá na mapy) má také toto zařízení jako sladkou třešničku na dortu integrovaný GPS přijímač. Ve vyšší variantě obsahuje kromě infraportu a bluetoothu také wi-fi (a megapixelový fotoaparát), takže je to teoreticky ideální komunikátor k pohledání. Bohužel je zde jedna (nejen) pro mě nepřekousnutelná vlastnost. To že se na klávesnici nepíše ani zdaleka tak dobře, jako na Variu, by se dalo překousnout. Ovšem to, že displej zařízení má rozlišení 240×240 obrazových bodů, je poměrně nepříjemná záležitost.

HP nedávno představilo nástupce tohoto komunikátoru, a to sice iPAQ hw6900, který je sice o kousek dál, co se vlastností zařízení týče, ovšem displej zůstává stále tentýž. Sice se objevují některé aplikace, které podporují tyto čtvercové displeje, ale mnoho jich není. Jedná se zpravidla o ty důležité aplikace, u kterých jsou firmy (SPB, SBSH…) v konverzích zběhlé a nabízejí různé verze aplikací, pro nejen různé rozlišení, ale i celé platformy. Rozlišení 240×240 je oproti 240×320 mj. obhajováno tím, že oněch chybějících 80 pixelů na výšku ve většině případů zabírá softwarová klávesnice, kterou zde má bohatě nahradit klávesnice hardwarová. Ovšem ve velikém množství aplikací je v nastavení přítomna spousta zaškrtávacích boxů a seznamů, což při nemožnosti scrolovat na zmenšené obrazovce zatajuje mnohdy podstatná nastavení. O grafických hrách pro 240×320 ani nemluvě.

 

Existuje ještě jedno doporučené rozlišení pro čtvercové displeje, což je 420×420 pixelů (pokud mě paměť nešálí, možná to je 440×440…? snad ne), ovšem tyto displeje jsem zatím v žádném zařízení s WM nezahlédl. Rozlišení 240×240 není dostačující. I když mi displej nepřijde nějak hrubý, tak přece jenom rozsah informací, které dokáže na jedné obrazovce zobrazit, je vzhledem k předchozím zkušenostem s vyšším rozlišením malé a nepohodlné.

 

Jinak k samotnému zařízení nemám žádné jiné výhrady. Zpracování je (jak jsem ostatně u HP zvyklý) vynikající, softwarová výbava funkční (to se počítá) a celkově mi zařízení připadá dotažené. Na klávesnici se mi nepíše moc pohodlně, s Variem se to vůbec nedá srovnávat a třeba i klávesnice takového Trea 600 mi přišla lepší. Použitelná ale je a zařízení se dá (po troše cviku) ovládat slušně i jednou rukou. Zařízení není ani velké, ani malé. Mého otce překvapila jeho váha, mě ale přijde akorát, zhruba na úrovni Varia nebo Compactu. Nebýt displeje, asi by pro mě byl tento iPAQ (díky integraci GPS přijímače) větším lákadlem, než Vario. Oboje má něco do sebe. Až vyjde zařízení jako Vario, pouze o něco tenčí, s pořádným procesorem a integrovaným GPS, tak to beru emoticon