O tom, který prohlížeč je nejlepší a proč jsou na internetu stovky článků a tisíce diskuzí a já rozhodně nechci zabřednout do nějakých úvah a vlastních demagogických prohlášení, které by vynášeli jeden prohlížeč a ostatní hanily. Jednak nemám takové absolutistické žvásty zrovna dvakrát v lásce (každému co jeho jest) a většinou ani nemám na podobné tahanice, které mají pramalý význam, čas. Sám používám Firefox, protože ho mám prostě rád (a funkčně si s několika pluginy nemůžu stěžovat), ale rozhodně už delší dobu pokukuji po Opeře, která je mnohými, dle mě rozumnými lidmi, vychvalovaná do nebes.

Je neuvěřitelně rychlá, má mnoho funkcí, nejlepší podporu standardů, širokou fanouškovsou komunitu a vůbec se mi zdá navržená takřka geniálně, se spoustou šikovných funkcí. Přesto nedám na svůj Firefox dopustit – kdybych chtěl používat Operu, tak by mi přišlo nešikovné, využívat ji jen na prohlížení stránek, když v sobě má integrovaného i slušného e-mailového klienta a RSS čtečku. Ale pro e-maily používám Outlook, protože synchronizace s Pocket PC a na RSS se mi zdá šikovnější GreatNews.

A čeho že se týká můj minitestík? Nejde o žádný profláknutý Acid2 test (o kterém píše i kdejaký neodborník), ani postěžování si, že s mnou napsaným takovýmhle stylem, se to tady zobrazuje takhle, tady tak a támhle onak. Jde o prostou věc: Za jak dlouho (zda-li vůbec) prohlížeč vyrenderuje celkem nenáročnou stránku o velikosti necelé 4 MB? Nejedná se přitom o nijak exotickou záležitost, ale pouze o záznam historie chatu z komunikačního programu Skype.

Moje počítačová sestava není zase tak stará, i když už jí mám snad přes dva roky. Mobilní AMD na 2.2 GHz a 1.5 GB DDR RAM podává stále celkem solidní výkon (takový Conroe by se mi líbil víc), zvlášť na práci, která u mě není moc náročná. A jak si tedy jednotlivé prohlížeče vedly?

    Internet explorer [v. 6.0 xpsp1]: Po několika vteřinách otevírání stránky Windows obdaří proces příznakem "Neodpovídá" a rozhodně nemám trpělivost čekat, jestli za několik minut prohlížeč udělá BLIK a stránka bude vyrenderovaná, nebo sám od sebe spadne. Kliknu na křížek a prohlížeč dobrovolně zbuchne.

    Mozilla Firefox [v. 1.5.0.4]: Po asi dvacetivteřinových pauzách vyplivává stále další a další kusy stránky. Po zhruba minutě a půl prohlížeč nereaguje a za další minutu už je stránka vykreslená a s prohlížečem lze dále pracovat. Průser nastane, když chcete zavřít záložku s onou 4 MB vyrenderovanou stránkou – prohlížeč mi zamrzl a po třech minutách mě přestalo bavit, jestli se rozdýchá a odstřelil jsem ho.

    Opera [v. 9]: Po zhruba třívteřinových intervalech zobrazuje další a další dlouhé kusy stránky, za nějakých patnáct až dvacet vteřin je hotovo a stránka je vykreslena.

Jak vidno, tak jsem nepotřeboval stopky a žádné přesné měření, aby vyniknul markantní náskok Opery a tím pádem i její optimalizace a schopnosti. Nevím, zda někdo zkoušel podobný "test" (z vlastní zkušenosti vím, že kdybych měl psát a dělat jenom to, o čem už nikdo nepsal a co nikdo nedělal, tak nic nepíšu a nedělám), ale rozhodně mi to připadá zajímavé a vypovídající.