Včera jsem na náhodou narazil na konverzi dobré logické hry Vexed, oplývající dobrou hratelností a celou spoustou levelů. Hrál jsem ji kdysi na Symbianu a ještě dříve na PC a těšil jsem se, že si občas chvíli čekání zkrátím nějakým tím levelem a zároveň jsem zde chtěl na tuto hru upozornit, ale ne rozhodně ne tak, jak jsem včera původně zamýšlel.

 

Po instalaci si Vario vyžádalo restart, který jsem ledabyle odklepl a po naběhnutí jsem nespustil žádný program z paměťové karty. Po bližším zkoumání, do kterého jsem zapojil průzkumníka souborů v PPC a posléze čtečku paměťových karet a Total commander v PC jsem zjistil, že v adresáři Program files na kartě (kam se nově poslušně instalují všechny nové programy, ne jako dříve, kdy se instalovali přímo do rootu karty a na kartě tak byl přehršel adresářů) je pouze PocketIrked a nic jiného. Všechny ostatní programy byly smazané. Rovněž jsem přišel o adresář "!eBookz", což si ale nedokážu nijak vysvětlit, protože nebyl umístěn v adresáři Program files. Vše ostatní zůstalo zachováno a já si díky starší záloze karty okamžitě obnovil většinu programů, takže naštěstí alespoň konec dobrý.

Nevím zda toto selhání přisuzovat autorovi programu, systému Windows mobile 5 anebo pouze Variu, každopádně raději zálohujte a zálohujte a dejte si pozor při instalaci této hry. Nevím, zda v mém případě šlo pouze o momentální nepříznivou konstelaci hvězd či mi někdo prostě zrovna nepřál, ale aby jsem při instalaci nějakého programu přišel o všechny ostatní… Podobné problémy se mi dříve nestávaly a myšlenka, že při instalaci některého podřadnějšího programu mi bez zjevné logické vazby přestane fungovat např. budík, mě děsí. Kdo má pořád tyto šílené závislosti odhalovat? Podobné dotazy a řešení jsou bohužel celkem normálním jevem a naštěstí se stávají ojediněle.