Velice mě těší, že čím dál tím více aplikací je kompatibilních s WM5. Jednou z těch, které mě nově zaujaly je VITO ButtonMapper (konkrétně verze 3.7). Tato aplikace totiž slibuje zásadní rozšíření funkcionality hardwarových tlačítek a zařízení díky několika vylepšením:

  • Každé tlačítko může mít přiřazené dvě akce – jednu na stisk tlačítka a druhou na stisk a delší podržení
  • Aplikace je natolik chytrá, že při nějakém aktivním programu mohou být definovány akce na tlačítkách pouze pro tento program (například při čtení elektronických knih)
  • Tlačítkům mohou být přiřazeny systémové akce, jako např. změna intenzity podsvícení displeje apod. (to na druhou stranu můžete i po instalaci SPB Pocket Plus)
  • Možnost emulovat tlačítkem ťuknutí stylusu do určitého místa na displeji
  • Možnost nahrát si několik ťapnutí stylusem jako makro a to provést po stisku tlačítka v konkrétní aplikaci

Tyto informace se můžete dočíst na stránce produktu, mě ovšem zajímalo, jak konkrétně si na Variu tento program povede. Nainstaloval jsem tedy 14denní trial verzi a jal jsem se program ozkoušet. Po bezproblémové instalaci programu si po zapnutí program vyžádal soft reset zařízení. Po něm mi při nabíhání systému na obrazovku vyskočilo chybové hlášení o "button.exe" (přesný název souboru si nepamatuji), které jsem odklepl v neblahém tušením budoucích problémů. Ždné však kupodivu nenastaly a já si nastavil pro tlačítka druhou akci, aktivovanou delším podržením klávesy. To funguje tak jak má a rozdíl mezi krátkým stisknutím klávesy a dlouhým stisknutím je asi vteřinový, což je vyhovující.

VITO ButtonMapper 

Bezproblémová funkčnost (tedy až na chybové okno po soft resetu) programu na Variu mě potěšila, obával jsem se, že se objeví nějaké komplikace ohledně ovládání hardwarových tlačítek, ale k žádným nedošlo. Pokud si myslíte, že byste tento program využili, pak s chutí do něj. Já už jsem si zvykl ovládat Vario bez tohoto programu a vyhovuje mi to.

EDIT: Včera jsem program odinstaloval (ne proto že by byl špatný, ale nepotřebuju ho…možná kdyby byl freeware tak ho budu používat) a po odinstalaci program sice zmizel z nabídky na odinstalování, ale jinak v PPC zůstal. Nevím jestli to je způsobeno zaneřáděností zařízení, ale pozor na to. Asi udělám časem hardreset (který normálně provedu třeba jenom jednou za půl roku) a do PPC nainstaluji pouze nutné programy. O zkušenosti a o to co instalovat se samozřejmě podělím.