Dnes bych se rád maličko zamyslel nad tím, k čemu vlastně vyžadovat chytré telefony (jako Nokia 6630, Siemens SX1 apod.), když můžeme mít MDA (Mobile Digital Asistent), což nabízí de facto to nejlepší ze světa kapesních pomocníků.

O co se mi vlastně jedná… Na počátku softwarové rozšiřitelnosti mobilních telefonů byla Java 2 Micro Edition, která byla poprvé (pokud mě paměť neklame) obsažena v Siemensu SL45 a Nokii 6310i (resp. byly to jedny z prvních telefonů s touto technologií). O co šlo a jde? Do telefonu si můžete stáhnout aplikaci, která Vám bude suplovat funkci, která v telefonu dosud chyběla. Nejčastěji se jedná o na telefon. Skutečně zajímavých Javových programů, které by se daly smysluplně využít mnoho není. Dají se nalézt všelijaké menstruační kalendáře, programy pro odesílání levných sms a na tvorbu jednoduchých nákupních seznamů, ale ty jsou příliš jednoúčelové a uživatel po nich kolikrát ani nesáhne. Proč zde není např. propracovaný program pro správu času? Protože jeho možnosti pro ovlivnění hardwarových prostředků telefonu jsou značně omezené. Např. J2ME ve své první specifikaci, která se rozšířila do telefonů, nemohla vůbec ovládat bluetooth, to se vyřešilo až ve verzi 2.0. O první pořádně využití této vymoženosti se postarala společnost Macrospace, nyní Glu, ve své hře Fatal force. Zde umožnila hrát hráčům proti sobě tuto akční plošinovku právě přes bluetooth.

Dobrá, máme tedy klasický telefon s podporou Javy a zde máme takové polovičaté programy, žádné vzrůšo. Potom zde máme takzvané "chytré telefony", což je mobilní telefon s operačním systémem. V čem je ten podstatný rozdíl? Programy, psané přímo pro konkrétní operační systém a mohou manipulovat se systémovými prostředky a hardwarem telefonu. Co to znamená? Můžete mít program pro ovládání elektrospotřebičů přes infraport, protože programátor může pracovat s infraportem. Můžete mít program, kdy vyfocenou postavu přenesete na tancujícího panáčka, protože programátor může pracovat s fotoaparátem (pokud mu to specifikace a otevřenost dokumentace pro konkrétní systém a třídy spolupracující s hardwarem dovolí). Můžete mít propracovaný program pro správu času, protože programátor může přistupovat rovnou k databázím s kontakty, schůzkami apod., není problém telefon rozblikat, rozvibrovat, přímo pracovat se soubory v paměti a využívat dalších (i hardwarových) funkcí na systémové úrovni. JavaME takové možnosti nemá, proto také nemá cenu v ní takový sofistikovanější program tvořit, když kvůli omezeným možnostem jazyka nebude moci uživateli přinést potřebný komfort. Jak by vás takový program upozornil na událost, když nemůže běžet na pozadí? Jak může takový program upravovat položky ve vašem kalendáři, když nemá přístup do databáze kontaktů/schůzek/úkolů a ani kolikrát není známo její umístění a složení? To je tak zhruba ten základní problém, který může být částečně eliminován ze strany výrobce mobilu, což si každý výrobce řeší po svém.

Proč nespustíte lepší javovou hru určenou pro Nokii na Siemensu? Protože jak Nokia tak Siemens mají vlastní javové třídy pro ovládání zvuku na telefonu a tak dostanete akorát chybové hlášení o nemožnosti spuštění hry (programu). Navíc zde mohou být další problémy spočívající v odlišných parametrů displeje konkrétního zařízení, odlišných kĂłdů kláves apod. Původní záměr Javy je, že programy v ní vytvořené půjdou spustit kdekoliv. Základní zdrojový kĂłd, který vy vytvoříte se přeloží do strojového kĂłdu pro virtuální stroj. Virtuální stroj pak tento program konkrétně přizpůsobí pro zařízení, na kterém běží a je jedno, jestli to je telefon, počítač nebo lednička. Bouhužel jak vidíte, tak s touto přenostitelností programů to není vůbec růžové a tak jako tak nakonec všude řešíte akorát úpravy aplikace pro konkrétní zařízení (nebo v lepším případě pro celou sérii zařízení od jedné značky).

Tak tedy máme chytrý telefon s operačním systémem, typicky se Symbianem série 60. Vezměme si jako příklad třeba Siemens SX1, který díky své ceně a funkčnosti zaujal mnoho lidí a stal se poměrně rozšířeným telefonem. Je sice úžasné, že takový telefon má operační systém a dokáže tedy nabídnout řadu pokročilých funkcí, což je pro řadu lidí věc skvělá a nevídaná. Ale k čemu takový telefon? Drtivá většina lidí tento typ telefonu odůvodňuje slovy jako "Čtu si na tom knížky, prohlížím mapy, mám tam slovník a tak…a v mobilu tyjo, to je super!". Zkusili jste si někdy na takovém telefonu přečíst knížku? Já ano. Problém to není, ale když už jste zhýčkaní z lepšího, tak Vám takové čtení na mobilu přijde děsně nepohodlné. Tím lepším je samozřejmě čtení knihy na PDA/MDA, díky velkému displeji s přiměřeným rozlišením (240×320, přečetl jsem takto již přes 40 knih, takže vím o čem mluvím). Mapy a navigace je zde opět o stupeň lepší, stejně jako programy pro správu času (kalendář, úkoly apod.) a ovládání přes dotykový displej je také mnohem šikovnější. A když už jsem se zmínil o tom rozlišení – v poslední době se mezi chytráky díky tomu, že po více jak dvou letech konečně řada telefonů dohnala rozlišení 320×240 rozmáhá názor, že jakékoliv nové zařízení s tímto rozlišením je "krok zpátky", "je nahovno" atd. Pravda to samozřejmě není, rozlišení je to dostačující (i když kdo měl 640×480 nechce zpátky, vůbec se jim nedivím) a nenechte se podobnými výkřiky do tmy zviklat.

Pokud si tedy někdo chce koupit smartphone a tvrdí, že to chce kvůli všem těm moderním věcem jako je čtení elektronických knížek apod., pak by určitě měl sáhnout po MDA, což je rozumný kompromis mezi všemi platformami a nabízenými mobilními řešeními (pokud rovněž bereme v potaz cenu). Doporučil bych MDA Compact, popř. MDA Vario (vzhledem ceně a velikosti zařízení). Na třetí místo bych zařadil (i přes můj odpor k PALMům) PALM Treo 650, to je rovněž skvělý stroj (vyjímka potvrzující pravidlo ;)). Smartphony jsou přece jenom stále ještě telefony a mnoho lidem připadá úžasné, co všechno dovedou. Ale když vyžadujete funkce smartphonů, pak je najdete v lepším balení právě v MDA, což je v podstatě kapesní počítač s telefonním modulem. Ve světě PDA a Windows Mobile jsou totiž tyto "nově" využívané a propagované funkce chytrých telefonů již dlouho zavedené a dotažené téměř k dokonalosti.